Toiminnan perustat

Toiminnan organisointi

Seuran perustana on rekisteröity yhdistys, Sonkajärven Samoilijat ry. Seuran toimintaa ohjaa ja koordinoi hallitus, johon kuuluu seuran puheenjohtajan lisäksi 6 jäsentä. Hallituksen jäsenistä yksi toimii seuran sihteerinä ja yksi varapuheenjohtajana. Hallitus kokoontuu puheenjohtajansa johdolla keskimäärin 6 - 8 kertaa vuodessa. Hallituksen kokoonpano ja yhteystiedot löytyvät kohdasta Yhteystiedot.

Vuosittain on kaksi sääntömääräistä seuran yleistä kokousta, vuosikokous ja kesäkokous. Vuosikokouksessa päätetään seuran talouteen ja toimintaan liittyvistä asioista sekä tehdään henkilövalinnat. Kesäkokouksessa päätetään ensisijaisesti metsästykseen ja jäsenistöön liittyvistä asioista.

Metsästysalueet

Samoilijoiden metsästysalueet sijaitsevat pääosin Sonkajärven kuntakeskuksen ympäristössä, Jyrkän ja Vehmasjärven välimaastoissa sekä Sälevällä.

Vuokrasopimuksia metsästysalueista on yhteensä n. 8500 ha. Sopimukset koostuvat hirven, pienriistan ja petoeläinten metsästysalueista. Vuoden 2016 alkuvuoden aikana vuokrasopimukset on taltioitu erilliseen metsästysalueiden sähköiseen hallintajärjestelmään, Reviiriin.

Kiinteistöt

Samoilijoilla on Jyrkän saloilla Salmisenjärven rannalla 1980 lopulla rakennettu hirsinen erämaja Eräkaija, jonka yhteydessä uloslämpiävä sauna. Lisäksi rannassa on grillikatos, savusauna ja ulkorakennus käymälöineen sekä kaksi puuliiteriä. Viimeisin uudistus on vuonna 2019 tehty sähköistys aurinkopaneeleilla.

Pöröllä on uudehko taukotupa "Mutteri" ja Vehmasjärvellä Hemminmaja. Lisäksi vuonna 2015 on talkoovoimin rakennettu laavut Ulmankankaan alueelle Koppelomäen tien varteen sekä Sälevälle Levälahdentien varteen (kuva ohessa).Salevan_laavu

Eräkaija on vapaasti seuran jäsenten käytössä ja sitä annetaan myös pienellä korvauksella ulkopuolisten tahojen, kuten koululuokkien, partiolaisten ja yhdistysten käyttöön. Poikkeuksen ennakkovaraamiseen tekevät eri metsästysaikojen aloitusajankohdat sekä juhannuksen aika, jolloin majaa ei voi varata kenenkään nimiin vaan se on avoin kaikille seuran jäsenille perheineen.

Kannattaa mainita, että Salmisenjärven hiekkaranta on matala ja erittäin sopiva lapsille.

Mikäli joku seuramme jäsen haluaa esim. pitää syntymäpäivä- ym. juhlat Eräkaijassa, niin se onnistuu pienellä korvauksella ja tekemällä varaus sihteerille. Jokaiselta Eräkaijan käyttäjältä edellytetään, että paikat jäävät käytön jälkeen "tiptop-kuntoon" - lattiat siivottu, matot tampattu, astiat pesty ja seuraaville tulijoille varattu sisälle kuivat puut.

Eräkaijan metästysmajan varaamisesta/käytöstä peritään kulujen peittämiseksi vuosikokouksen 2017 päättämä vuorokausivuokra, joka on seuran jäseniltä 10 €/vrk/varaus ja ulkopuolisilta 20 €/vrk/varaus.